Het Hemelluik

 

‘Spelonken van de stad’ is een filmdocumentaire reeks over ontoegankelijke, onbekende of verboden plekken. Veelal betreft het (onderdelen van) historische gebouwen, monumenten of gedenktekens, maar het kan ook gaan over gewone huizen, over gangen, riolen, een steeg of een voetstap.

Door middel van interviews en onderzoek in archieven en bibliotheken wordt gezocht naar de verklaring voor het bestaan van deze vreemde plekken, maar waar het vooral om gaat is de fysieke speurtocht op locatie. De toegang tot het ongekende is niet zonder risico’s en dat maakt het juist spannend. Wat ligt er verborgen in de krochten van onze steden?

 

smalle doorgang   oud boek

 

Als duidelijk wordt welke functie de spelonk oorspronkelijk had, volgt een filmische reconstructie. Vergeten gebeurtenissen en in onbruik geraakte rituelen komen weer tot leven. Zo ook in Het Hemelluik, het eerste deel van de serie.

 

opstanding bellini met windsels   Jezusbeeld

 

In juni 2007 ging Het Hemelluik in première. Het is een zoektocht naar een gat in het dak van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda. Dat gat zit achter een luik in het middenschip. Op 22 meter hoogte. Er wordt gezegd dat het vroeger gediend heeft als hemelpoort, maar wat er nu werkelijk achter zit, weet niemand.

 

Regie, research & presentatie: Kees Wouters

Camera, licht, geluid & montage: Roeland van der Kley

© 2007      4:3      19 minuten/kleur

 

Hemmelluik -

Het hemelluik van de Grote Kerk in Breda (2007)