Ongewenschte Muziek

De bestrijding van jazz en moderne amusementsmuziek in Duitsland en Nederland 1920-1945

 

ACADEMISCH PROEFSCHRIFT ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit van Amsterdam in het openbaar te verdedigen in de Aula der Universiteit op woensdag 27 oktober 1999, te 12.00 uur

 

Ongewenschte Muziek is een fascinerend boek dat in vele opzichten als vernieuwend moet worden beschouwd. Neem alleen maar het onderwerp. Populaire cultuuruitingen zijn in onze historiografie niet ruim belicht en amusementsmuziek al helemaal niet. Daarover is alleen voor de specialist die echt zijn best doet wat bij elkaar te sprokkelen. En kijk nu eens hier. Wat een schitterende blik biedt Wouters ons achter de schermen van een samenleving, die we voornamelijk kennen in zijn politieke, economische en hoog-culturele aspecten. (Huub Wijfjes in Historisch Nieuwsblad, maart 2000, p.55)

Ongewenschte muziek is juist door de letterlijke weergave van de bronteksten zeer confronterend, en het is allemaal nog maar zo kort geleden echt gebeurd. Het boek is van de eerste tot en met de laatste bladzijde meeslepend, omdat Wouters goede verhalen weet te vertellen, met een weelde aan details, met schurken en slachtoffers, geschoffeerden en schoften, tegen een maatschappelijk en politiek decor dat weinig nadere invulling behoeft. (Lutgard Mutsaers in Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, januari 2001, vol  116, nr. 3)

Wouters neemt als verteller een neutrale positie in, maar naarmate de paradoxen zich in zijn relaas opstapelen, krijgen zijn afstandelijke observaties vanzelf een droogkomische ondertoon. (Erik van den Berg in De Volkskrant29 oktober 1999)

Raak verwoorde conclusies in een boek dat verder vooral een gedegen feitenrelaas is, een breed uitwaaierend verhaal met een reikwijdte die in ons land nog niet eerder was vertoond. (Henk van Gelder in NRC, 5 november 1999)

 

Krieg dem Jazz – Holland vor und während der Nazi-besetzung, in: Bernd Polster (Hg.), Swing Heil – Jazz im Nationalsozialismus, Berlin 1989

Ongewenschte Muziek – De bestrijding van jazz en moderne amusementsmuziek in Duitsland en Nederland 1920-1945, Den Haag 1999

PDF icon

des indes 1

Fragment uit de televisie-uitzending ‘verborgen verleden van Nederland’, NPO2, 22 november 2019. Over het Haagse hotel Des Indes en het dansvraagstuk.